Buraki o smaku buraków

Przepis kulinarny

Składniki:

4-5 buraków (ładne, zdrowe, duże, złych smakowo nie uratujemy majonezem!).
Przyprawy:
1 płaska łyżeczka soli (można nieco więcej),
1-1,5 łyżki octu (spirytusowy),
1 łyżka cukru białego,
pieprz do smaku

Jak przyrządzić?

Całe buraki ugotować do miękkości - zależnie od wielkości 75-90 min. Miejsc uszkodzonych, "brzydkich" nie odcinać!W tym przepisie lepsze ciut za miękkie niż za twarde.Odcedzić gorącą wodę, zalać zimną. Po 15-30 minutach ostudzone buraki obrać rękami, wspierając się nożykiem do odcinania uszkodzonych "brzydkich" miejsc.Zetrzeć buraki na tarce (duże otwory koniecznie), najlepiej do tego samego wymytego garnka lub dużej misy, aby przy mieszaniu nie brudzić wszystkiego.Dodać przyprawy (ilości mogą być większe lub mniejsze, ale proporcje takie same), popieprzyć. Dokładnie wymieszać, nadmiar soku odlać (można zostawić do barszczu).Przełożyć do misy, wystudzić - podawać zimne, nie letnie!Efekt smakowy zależy od smaku własnego buraków i proporcji przypraw!

Potrzebne przybory:

garnek, tarka, miska, nożyk

Jak podawać?

Na zimno do obiadu, można dodać chrzan.

Uwagi:

Typowy przepis na buraki bez żadnych zbędnych dodatków.Smacznego!Pozdrowienia dla wszystkich "żarłoków".

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Porcje8-12
Kalorycznośćniska/śrenia
Przybliżony koszt2 zł
Autormariowac

Buraki o smaku buraków: Podobne przepisy

Buraki o smaku buraków: wypróbuj również

Powiązane Tematy