Składniki:
4-5 buraków (ładne, zdrowe, duże, złych smakowo nie uratujemy majonezem!).
Przyprawy:
1 płaska łyżeczka soli (można nieco więcej),
1-1,5 łyżki octu (spirytusowy),
1 łyżka cukru białego,
pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Całe buraki ugotować do miękkości - zależnie od wielkości 75-90 min. Miejsc uszkodzonych, "brzydkich" nie odcinać!W tym przepisie lepsze ciut za miękkie niż za twarde.Odcedzić gorącą wodę, zalać zimną. Po 15-30 minutach ostudzone buraki obrać rękami, wspierając się nożykiem do odcinania uszkodzonych "brzydkich" miejsc.Zetrzeć buraki na tarce (duże otwory koniecznie), najlepiej do tego samego wymytego garnka lub dużej misy, aby przy mieszaniu nie brudzić wszystkiego.Dodać przyprawy (ilości mogą być większe lub mniejsze, ale proporcje takie same), popieprzyć. Dokładnie wymieszać, nadmiar soku odlać (można zostawić do barszczu).Przełożyć do misy, wystudzić - podawać zimne, nie letnie!Efekt smakowy zależy od smaku własnego buraków i proporcji przypraw!
Potrzebne przybory:
garnek, tarka, miska, nożyk
Jak podawać?
Na zimno do obiadu, można dodać chrzan.
Uwagi:
Typowy przepis na buraki bez żadnych zbędnych dodatków.Smacznego!Pozdrowienia dla wszystkich "żarłoków".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-12 |
Kaloryczność | niska/śrenia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | mariowac |