Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (mniej więcej),
3/4 puszki mleka kokosowego,
1 papryczka chili,
1 paczka 'wok noodles' lub podgotowany makaron typu nitki - ile kto chce,
1 kostka rosołowa,
2 piersi z kury
Jak przyrządzić?
W około 1/2 litra wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy makaron, pokrojone w kostkę piersi z kury i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (dokładnie oczyścić z nasionek!). Gotujemy tak długo, żeby kura się ugotowała. Następnie dodajemy dość drobno pokrojoną kapustkę (zasadniczo też ile kto chce... zupa może być dość gęsta), gotujemy chwilę (kapusta ma być miękka, ale nie rozgotowana) i na koniec dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy chwilę, uważając, żeby się mleko nie ścięło (co wpływa na walory wizualne, ale nie na smakowe). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi:
Zupa ma słodko-ostry smak i jest dość sycąca.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | elinka |