Zupki błyskawiczne
ALICJA • dawno temuNie masz czasu na gotowanie? Twoja spiżarka wypełniona jest
półproduktami? W ten sposób oszczędzasz czas kosztem swojego zdrowia.
Wypierające tradycyjne zupy chińskie przysmaki prowadzą do niezłego spustoszenia
w organizmie. Chcesz wiedzieć więcej ozupkach błyskawicznych? Przeczytaj
artykuł.
Zupki w proszku
To jeden z najbardziej „śmieciowych” posiłków. Są gorsze od
zupek w płynnej postaci. Zawierają dużo chemii, a ich wartość odżywcza jest
nikła. Nafaszerowane są solą, barwnikami oraz substancjami smakowymi. Jedynym
argumentem przemawiającym na korzyść dań z proszkujest krótki czas
przyrządzenia. Staraj się jednak nie korzystać z tego typu produktów, a jeśli
już to raz na jakiś czas w sytuacji podbramkowej. Lepiej opuścić pierwsze
danie, niż faszerować organizm sztucznymi dodatkami.
Kostki rosołowe
Alternatywą dla zupek w proszku są buliony w kostce, które
wcale zdrowsze nie są. Zawierają duże pokłady glutaminianu sodu, dlatego
powinny wystrzegać się ich osoby z nadciśnieniem tętniczym czy chorymi nerkami.
Sztuczne dodatki
Poniżej znajdują się niektóre sztuczne dodatki, które można
znaleźć w zupkach błyskawicznych:
- E621 – glutaminian sodu, nadaje pikantny i słony smak;
- Skrobia ziemniaczana – ma za zadanie zwiększyć masę produktu oraz wraz z mąką grochową zagęszczają zupę, poza tym skrobia jest bezsmakowym wypełniaczem, dzięki któremu zaoszczędza się na innych składnikach;
- E627– guanylan sodu, substancja ta nadaje potrawie smak mięsa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze