Repeta ze śmietaną - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 skrzydełek z kurczaka,
- 1 udko z kurczaka,
- 1 paczka fasolki szparagowej mrożonej,
- 1 paczka mrożonych brokuł,
- mała główka kapusty,
- 5 dużych ziemniaków,
- 5 dużych marchewek,
- 1 duża pietruszka,
- 1 mały seler (czy selera?),
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- gęsta śmietana,
- mąka,
- sól,
- Vegeta (lub inna przyprawa do zup),
- woda.

Jak przyrządzić?

Skrzydełka i udko (proporcje jak również sam rodzaj mięsa mogą być inne, w zależności od gustów smakowych) gotujemy w dużym garnku do 3/4 wypełnionym wodą przez około 20 minut. Wodę solimy (około 2 łyżki stołowe), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie (ilość- na wyczucie). Do garnka wrzucamy łyżkę stołową Vegety. Dodajemy fasolkę i pokrojoną kapustę. Gotujemy wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i selera. Pietruszkę trzemy na tarce (grube oczka). Dodajemy do garnka. Gdy wszystko jest już w miarę miękkie dodajemy brokuły. Jeśli w garnku mamy za mało miejsca możemy wyjąć miękkie już mięso. Śmietanę mieszamy z mąką, aby uzyskać płynną, ale gęstą konsystencję. Dodajemy do tego trochę zupy, aby śmietana się nie zwarzyła. Tak przygotowaną wlewamy do garnka, mieszając dość intensywnie. Można na koniec dosolić jeśli pierwsza porcja okazała się za mała. zupa jest gotowa do spożycia.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, duży garnek, tarka z dużymi oczkami.

Jak podawać?

W głębokim talerzu, bo z płaskiego może się wylać... :-)

Uwagi:

Zaproponowane przeze mnie proporcje nadają się do naprawdę sporego garnka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje10-15 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt12 zł
Autorindia

Repeta ze śmietaną: Podobne przepisy

Repeta ze śmietaną: wypróbuj również

Powiązane Tematy