Składniki:
Ciasto jak na naleśniki.
Nadzienie:
35 dag mięsa mielonego,
15 dag pieczarek,
1 puszka pomidorów bez skórki,
1 puszka kukurydzy,
1 pęczek dymki,
2 łyżki oleju,
słodka papryka.
Sos:
10 dag sera żółtego gouda,
1 średnia cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 pęczek pietruszki,
1/2 szkl. rosołu instant,
1/2 szkl. mleka
Jak przyrządzić?
Nadzienie: pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plastry. Dymkę umyć i pokroić. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso, pieczarki i dymkę. Smażyć 3-5 min.Pomidory rozdrobnić, kukurydzę odcedzić. Dodać to do mięsa, dusić ok. 5 min. Przyprawić papryką, solą i pieprzem.Sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić, oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem. Nieustannie mieszając, dusić ok. 5 min. Ser zatrzeć, 2/3 wsypać do sosu. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulonik, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać serem. Wstawić do piekarnika, piec 15 min w temp. 200 stopni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasia |