Składniki:
4 udka (albo pierś cała z kurczaka),
1 limonka,
1 mango,
3 łyżki oleju kukurydzianego (albo oliwy z oliwek),
łyżka płaska cukru trzcinowego, płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
wiórki kokosowe niesłodkie,
może być kolendra do udekorowania
Jak przyrządzić?
Udka ponacinać głęboko nożem (pierś przekroić na pół wzdłuż, a potem pokroić wgrubsze plasterki w poprzek).Otrzeć skórkę z limonki i zachować ją na później. Mięso włożyć do sporejmiski, zalać wyciśniętym z limonki sokiem, posypać pieprzem, wymieszać iodstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzać olej i następnie po odsączeniu z marynaty zrumienić mocnona nim mięsko. Marynaty nie wylewać!Obrać mango (nie za miękkie), przekroić wzdłuż pestki i pokroić w grubeplastry. Pokrojone mango wrzucić do marynaty, dodać cukier trzcinowy, wymieszać.Kiedy mięso już będzie dobrze zrumienione, wrzucić mango wraz z marynatą idusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 15-20 min), co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło.Na koniec posypujemy przed podaniem (na talerzu) kokosem, możemy udekorować gałązkamikolendry.Pychota :) Polecam :)
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek
Jak podawać?
Podajemy z brązowym ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | motylanoga |