Gomółka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Zgliwiały (tak to się nazywa na Podkarpaciu), tzn. zasuszony, pożółkły ser twaróg - tylko pożółkła warstwa, kminek, oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do wyboru, sól do smaku, przyprawy ziołowe w zależności od upodobań.

Jak przyrządzić?

Zebrać, odkroić pożółkłą, zasuszoną warstwę sera i wrzucić do naczynia na rozgrzaną wcześniej oliwę (lub inny tłuszcz). Ser zacznie się topić. W czasie gdy ser będzie się smażył, dodać kminek i inne zioła, a także sól. Ciągle mieszać.

Potrzebne przybory:

patelnia lub inne naczynie do smażenia

Jak podawać?

Na gorąco, z chlebem, bo jak ostygnie, można go tylko kroić - nie traci walorów smakowych. Najbardziej smakuje ze świeżutkim chlebem. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
AutorWolly

Gomółka: Podobne przepisy

Gomółka: wypróbuj również

„Jestem komunistyczną babą!”, Dan Lungu

... lub nawet Jaruzelskiego. No a Gomółka jaki fajny był! Zapewne taki człowiek wysuwa argumenty podobne do tych, którymi dysponuje pani Emilia (dziarska a nawet sympatyczna). Komunizm otworzył drogi awansu ...

dawno temu

„Razem”, a jakby nawet nie do kupy

... swoich doznań i emocji. Korekta nie odróżnia Gomułki od gomółki i w jednym zdaniu przepuszcza Pininfarinę, a w drugim – Pininfrinę. Redaktor naczelna z radością dopuszcza do druku wywiad kończący ...

dawno temu

Powiązane Tematy