Składniki:
Zgliwiały (tak to się nazywa na Podkarpaciu), tzn. zasuszony, pożółkły ser twaróg - tylko pożółkła warstwa, kminek, oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do wyboru, sól do smaku, przyprawy ziołowe w zależności od upodobań.
Jak przyrządzić?
Zebrać, odkroić pożółkłą, zasuszoną warstwę sera i wrzucić do naczynia na rozgrzaną wcześniej oliwę (lub inny tłuszcz). Ser zacznie się topić. W czasie gdy ser będzie się smażył, dodać kminek i inne zioła, a także sól. Ciągle mieszać.
Potrzebne przybory:
patelnia lub inne naczynie do smażenia
Jak podawać?
Na gorąco, z chlebem, bo jak ostygnie, można go tylko kroić - nie traci walorów smakowych. Najbardziej smakuje ze świeżutkim chlebem. Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Wolly |