Składniki:
olej, masło, świeże chili, czosnek, kurkuma, kmin, kolendra, garam masala, sól, imbir (świeży), koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, ryż, fasola czerwona z puszki, 1 cebula
Jak przyrządzić?
Podgrzewamy olej wg uznania, smażymy na nim cebulę drobno pokrojoną 1 minutę. Następnie dodajemy ok. łyżki stołowej masła, do tego pokrojoną drobno papryczkę chili (bez pestek, ponieważ są one najostrzejsze). Następnie czosnek, wszystko smażymy ok. 1 min. Potem dodajemy (po czubatej łyżeczce) mieloną kurkumę, kmin, kolendrę i garam masala. Prażymy, mieszając, dodajemy pokrojony drobno imbir (niedużo, ok. łyżeczki), następnie koncentrat pomidorowy (mała puszeczka), odsączoną (choć nie za bardzo) fasolę czerwoną. Po czym dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Dusić jeszcze ok. 1 min pod przykryciem. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska do krojenia, szklanka, garnek na ugotowanie ryżu, otwieracz do puszek
Jak podawać?
Z białym ryżem.
Uwagi:
Cała potrawa jest dosyć aromatyczna, ale smaczna, jeśli ktoś lubi kuchnię indyjską!!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porządna |
Autor | ametyst |