Składniki:
4 banany,
2 torebki cukru waniliowego,
1 cytryna,
2 łyżki cukru,
250 ml Ramy Cremefine do ubijania,
2 łyżki białego rumu,
2 jajka,
2 plastry ananasa z puszki,
1 szczypta soli,
1/2 tabliczki czekolady
Jak przyrządzić?
Obierz 3 banany ze skórki i zmiksuj je. Dodaj torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Znowu włącz mikser. Ubij śmietankę i wymieszaj ją z torebką cukru waniliowego. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli. (Staraj się, aby do piany nie dostała się ani odrobina zółtka.) Do miski z puree bananowym (nie odwrotnie) przełóż śmietankę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj do puree pianę z białek i ponownie wymieszaj z wielką ostrożnością, żeby piana nie opadła. Przełóż mus do małych miseczek, nakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Dekoracja: Ostatniego banana pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny, ananasy przekrój na 4 części, a z czekolady zrób wiórki za pomocą noża.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach lub filiżankach. Tuż przed podaniem każdą miseczkę można udekorować bananem, ananasem i wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Maciej |