Składniki:
4 paczki herbatników,
1 opakowanie masła roślinnego,
3 torebki cukru waniliowego,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 litr mleka,
cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
Trzy szklanki mleka wlej do garnka, dodaj masło i cukier waniliowy. Zagotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Żółtka, cukier, mąkę i resztę mleka zmiksuj na jednolitą masę. Gotujące się mleko zdejmij z ognia. Cały czas mieszając, wlewaj powoli żółtka z cukrem i mąką. Garnek postaw na małym ogniu. Gotuj, aż masa zgęstnieje na budyń. W prostokątnej formie ułóż połowę herbatników (na płasko). Gorącą masę wylej na herbatniki, przykry resztą ciastek. Posyp cukrem pudrem, odstaw do ostygnięcia.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Napoleonka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 |
Kaloryczność | mam nadzieję, że średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | aannnnaa |