Składniki:
1 por, puszka kukurydzy, ok. 1/2 puszki ananasa, 1 słoik selera (najlepszy jest ten już oryginalnie pomieszany z ananasem firmy Rolnik), majonez, 3 jajka, 25 dag zółtego sera, 25 dag szynki, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Sałatkę należy układać warstwami. Zaczynamy od wysmarowania majonezem miski, w której będzie ta sałatka. Następnie kroimy i kładziemy por jako pierwszą warstwę i solimy go, potem kukurydzę i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Teraz możemy położyć troszkę majonezu. Następnie układamy pokrojonego w kostkę ananasa (uważam, że jak użyjemy selera, który jest już oryginalnie pakowany z ananasem do słoików, to można tutaj użyć nawet 1/3 puszki, jeśli zastosujemy zwykły seler, to powinniśmy skroić 1/2 puszki). Na ananasa wykładamy seler, oczywiście po uprzednim odcedzeniu go z zalewy. Teraz należy położyć ser zółty, może on być starkowany na tarce do jarzyn lub pokrojony w kosteczkę. Smarujemy znowu troszkę majonezem. Ostatnią warstwą jest pokrojone w kosteczkę jajko. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Jak podawać?
Możemy podawać ją od razu po przygotowaniu z pieczywem lub bez, wedle gustu i uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Aurela |