Składniki:
schab (1 kg),
0,5 kg pieczarek (pokroić w talarki),
0,5 kg cebuli (pokroić w talarki),
1 papryka świeża,
przyprawy (sól, pieprz, vegeta),
ogórek kiszony,
przecier pomidorowy,
kostka rosołowa
Jak przyrządzić?
Pieczarki, cebulę, paprykę podsmażamy oddzielnie na patelni (nie razem!). Schab kroimy tak jak na kotlety schabowe, bijemy tłuczkiem i smażymy tylko obtaczane w bułce tartej. Potrawę przygotowujemy w brytfannie. Na dno brytfanny układamy warzywa (po trochu: pieczarek, papryki, cebuli). Na to kładziemy podsmażone kotleciki. Kładziemy podsmażone pieczarki. Potem układamy w kolejności:kotleciki,cebulę,kotleciki,paprykę,kotleciki,ogórek kiszony pokrojony w plastry.Zalać bulionem z koncentratem pomidorowym i przyprawami.Wstawić do piekarnika na 20 min.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, patelnia, tłuczek
Jak podawać?
Najlepiej w kusym fartuszku.
Uwagi:
Bardzo pyszne, jak ktoś nie lubi pomidorowego koncentratu, może zrobić sos koperkowy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | bożenka |