Składniki:
30 dag makaronu tagliatelle,
15 dag boczku wędzonego,
20 ml gęstej śmietany,
2 żółtka,
świeża pietruszka/bazylia,
ser parmezan,
sól, pieprz, papryka
Jak przyrządzić?
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente.Boczek pokroić w kostkę/plastry (równie dobrze może być to wędlina) i podsmażyć na patelni.Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać pieprz, sól do smaku (boczek często jest słony, więc uważajmy z solą), paprykę - jeśli lubimy, może być ostra, parmezan z torebki - ok. 2 łyżek.Gotowy sosik wlewamy na patelnię z boczkiem, chwilę podgrzewamy, dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem.Wsypujemy posiekaną pietruszkę.Jeśli ktoś lubi, mozna dodać posiekany czosnek.Smacznego!
Jak podawać?
Podawać od razu po przyrządzeniu, posypać dodatkowo parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | a.n.y. |