Składniki:
4 duże pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki 36%, 2 łyżki cuikru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 op. kisielu pomarańczowego.
Jak przyrządzić?
Kisiel gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostrym nożem przekrawamy pomarańcze na połowę. Od spodu każdej pomarańczy odcinamy cienki plasterek, tak aby każda połówka mogła stać. Ostrożnie wyjmujemy łyżeczką owoce z połówek, kroimy je na drobne kawałki - część owoców pozostawiamy do dekoracji. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier puder, wanilię i jeszcze chwilę ubijamy. Na spód każdej połówki nakładamy trochę śmietanki, układamy kawałeczki pomarańczy i zalewamy je kisielem lekko przestudzonym. Na kisiel nakładamy trochę bitej śmietany i dekorujemy kawałeczkami pomarańczy.
Jak podawać?
Potrawę można podać z lodami.
Uwagi:
Tuż przed podaniem można włożyć w śmietanę biszkopty. Brzegi kazdej połówki pomarańczy można ponacinać w ząbki lub inny wzór.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | klusia |