Składniki:
Małe ziemniaki, vegeta, sól, ser zółty, masło
Jak przyrządzić?
Jeśli ktoś nie ma możliwości upieczenia ziemniaków w ognisku, nastomiast posiada piekarnik w domu, to zje świetny smakołyk. Ziemniaki pieczone jem przynajmniej raz w tygodniu:) Polecam, gdy niespodziewanie pojawią się wam goście... Wówczas:Trzeba zorganizować mniejsze ziemniaki. Sama jestem w stanie zjeść 5 szt. Analogiczną liczbę dokładnie wyszorujcie i osuszcie w ręczniku. Następnie ziemniaki w łupinach, pojedynczo, zawijamy w kawałki folii aluminiowej. Rada: zostawcie taki rożek aluminiowy - ziemniak ma wyglądać jak bombka choinkowa;) A po co to? A po to, że po upieczeniu można rękami wyjmować ziemniaki z piekarnika za te rożki, a potem goście mogą brać je z talerza - nie parzą w ogóle. Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika, na półkę "jak suszarka" na 50-60 min do temeratury ok. 160 stopni. Po upieczeniu w zależności od gustu można posmarować masłem, posypać vegetą, solą lub położyć ser zółty. Mnie najlepiej smakują z łupinami.Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ewetka |