Pulpety z grzybami Wiesława - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

70 dag zmielonej karkówki, duża cebula, czosnek, sól, pieprz, szczypta majeranku, 2 jajka, 25 dag pieczarek lub boczniaków, bułka tarta, olej lub oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

Do zmielonej masy mięsnej (kupuję kawałek karkówki w sklepie i proszę o zmielenie w mojej obecności) wbić 1 jajko (umyć w ciepłej wodzie całe jajko przed rozbiciem!), włożyć drobno siekaną cebulę (pół dużej), dosypać pieprz i sól (1 łyżeczka soli wystarczy, potem będą do tego osolone grzyby i kostka rosołowa w sosie), szczyptę majeranku, ząbek czosnku (siekany lub miażdżony). Mocno wyrobić całość (widelcem lub umytą dłonią). Odstawić. Na patelni rozgrzać olej (oliwę) - 3 łyżki, smażyć grzyby obrane, pokrojone w paski, z cebulką (pół dużej). Pod koniec smażenia dać dopiero sól i trochę pieprzu. Potem z mielonego uformować kule - pulpety, palcem zrobić dziurę i wkładać (łyżeczką) do środka smażone grzyby, zamknąć całość, obtoczyć w bułce tartej. Część grzybów zostawić na sos. Teraz kolej na obsmażanie pulpetów na drugiej patelni. Delikatnie obracać pulpety (pomagać sobie dwiema łyżkami), wystarczy, że się zrumienią i powstanie skórka. Przekładać gotowe do garnka. Kolej na sos grzybowy: do kubka wsypać łyżkę mąki, wlać zimnej wody do pełna, utrzeć zawiesinę bez grudek. Na patelni z grzybami rozpuścić łyżkę masła, wylać zawartość kubka. Sos nie może być za rzadki ani za gęsty (dodać wody). Na koniec skruszyć kostkę rosołową i całość wymieszać. Odstawić. Zalać sosem pulpety (musi je pokryć). Gotować 15 min. Odstawić. Dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (nie gotować!).

Jak podawać?

Do takiego dania podaję czerwone wino wytrawne lub półwytrawne (może też być biały Riesling, to cudowne wina). Jeśli ktoś lubi zupy, to do tych pulpetów doradzam lekką zupę warzywną (np. z pora). Życzę Wam miłych zapachów grzybowych w kuchni i smacznego!

Uwagi:

Pulpety wykładam na głębszy półmisek (albo inne naczynie, byle nie płaskie), oblewam sosem z grzybami. Do tego świetnie smakuje kasza jęczmienna, gryczana, ryż lub ziemniaki, a nawet samo pieczywo, wg życzenia. Uwaga: nie poplączcie kolejności wszystkich czynności, to wszystko się uda, gwarantuję. Mięso do zmielenia nie powinno być zbyt chude, to nie pieczeń.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
Autorkucharz Wiesław

Pulpety z grzybami Wiesława: Podobne przepisy

Pulpety z grzybami Wiesława: wypróbuj również

Przepis na pulpety

... Przepis na pulpety pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i przyznam, że wtedy za takimi daniami nie przepadałam. Teraz jest zupełnie inaczej. Pulpety mięsne doskonale komponują się z ziemniakami z wody i ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... przepisy zostały urozmaicone. Przykładem w pełni odzwierciedlającym tę sytuację jest wielość możliwości przygotowywania pulpetów. Z reguły kojarzą się nam one z kuleczkami mięsa, jednak warto ... odświeżyć trochę swoją wiedzę na ich temat. ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie ... . Jak zrobić pulpety w sosie ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Grzyb na ścianie? Czemu nie!

... Styczniowa pogoda potrafi zaskoczyć. Najpierw zaśnieżyła chodniki, zmroziła kończyny a teraz odwilż. Wraz z roztopami na ścianach niektórych mieszkań pojawia się… grzyb. Podczas gdy jedni walczą ... z infekcją ściany próbując pozbyć się ...

dawno temu

Gdy zatrujesz się grzybami

... Zbieranie grzybów to bardzo odpowiedzialne zadanie. Tu nie liczy się ilość, ale jakość. Każdy grzybiarz powinien znać gatunki grzybów oraz wiedzieć, jak postąpić na wypadek zatrucia. Jakie są objawy, które powinny cię zaniepokoić po zjedzeniu ...

dawno temu

Powiązane Tematy