Składniki:
70 dag zmielonej karkówki, duża cebula, czosnek, sól, pieprz, szczypta majeranku, 2 jajka, 25 dag pieczarek lub boczniaków, bułka tarta, olej lub oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Do zmielonej masy mięsnej (kupuję kawałek karkówki w sklepie i proszę o zmielenie w mojej obecności) wbić 1 jajko (umyć w ciepłej wodzie całe jajko przed rozbiciem!), włożyć drobno siekaną cebulę (pół dużej), dosypać pieprz i sól (1 łyżeczka soli wystarczy, potem będą do tego osolone grzyby i kostka rosołowa w sosie), szczyptę majeranku, ząbek czosnku (siekany lub miażdżony). Mocno wyrobić całość (widelcem lub umytą dłonią). Odstawić. Na patelni rozgrzać olej (oliwę) - 3 łyżki, smażyć grzyby obrane, pokrojone w paski, z cebulką (pół dużej). Pod koniec smażenia dać dopiero sól i trochę pieprzu. Potem z mielonego uformować kule - pulpety, palcem zrobić dziurę i wkładać (łyżeczką) do środka smażone grzyby, zamknąć całość, obtoczyć w bułce tartej. Część grzybów zostawić na sos. Teraz kolej na obsmażanie pulpetów na drugiej patelni. Delikatnie obracać pulpety (pomagać sobie dwiema łyżkami), wystarczy, że się zrumienią i powstanie skórka. Przekładać gotowe do garnka. Kolej na sos grzybowy: do kubka wsypać łyżkę mąki, wlać zimnej wody do pełna, utrzeć zawiesinę bez grudek. Na patelni z grzybami rozpuścić łyżkę masła, wylać zawartość kubka. Sos nie może być za rzadki ani za gęsty (dodać wody). Na koniec skruszyć kostkę rosołową i całość wymieszać. Odstawić. Zalać sosem pulpety (musi je pokryć). Gotować 15 min. Odstawić. Dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (nie gotować!).
Jak podawać?
Do takiego dania podaję czerwone wino wytrawne lub półwytrawne (może też być biały Riesling, to cudowne wina). Jeśli ktoś lubi zupy, to do tych pulpetów doradzam lekką zupę warzywną (np. z pora). Życzę Wam miłych zapachów grzybowych w kuchni i smacznego!
Uwagi:
Pulpety wykładam na głębszy półmisek (albo inne naczynie, byle nie płaskie), oblewam sosem z grzybami. Do tego świetnie smakuje kasza jęczmienna, gryczana, ryż lub ziemniaki, a nawet samo pieczywo, wg życzenia. Uwaga: nie poplączcie kolejności wszystkich czynności, to wszystko się uda, gwarantuję. Mięso do zmielenia nie powinno być zbyt chude, to nie pieczeń.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | kucharz Wiesław |