Składniki:
500 g mięsa mielonego,
makaron świderki,
przecier pomidorowy,
ok. 200 g pieczarek,
duża cebula,
starty żółty ser,
przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, tymianek
Jak przyrządzić?
Pieczarki dokładnie umyć, drobno pokroić i podsmażyć. W trakcie smażenia posiekać drobno cebulę i dodać do pieczarek. Przyprawić do smaku.Nastepnie pieczarki z cebulą przełożyć do miseczki i podsmażyć mięso mielone. Również należy je przyprawić i pod koniec smażenia wymieszać z wcześniej usmażonymi pieczarkami z cebulą.Ugotować makaron wg przepisu. Następnie wyłożyć część makaronu do naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć mięso z pieczrkami i cebulą, a następnie wyłożyć na to resztę makaronu. Całość polać rozrobionym przecierem pomidorowym i posypać startym serem, a także oregano.Piec ok. 20 minut.
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne
Uwagi:
Aby potrawa była smaczniejsza, można dodać do "farszu" ugotowaną i poszatkowaną kapustę.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | mala |