Kalafiorek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kalafior, śmietana (najlepiej 30%), majonez, czosnek, koperek. Ilość majonezu i śmietany zależy od tego, jak dużo sosu ma powstać.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, musi być miękki, ale nie rozpadający się. Ząbek czosnku (można więcej, jeśli ktoś preferuje) obrać, pokroić w malutką kosteczkę i rozgnieść łyżką w miseczce (ewentualnie przecisnąć przez rozdabniacz), dodać majonez (około 3 łyżek stołowych na początek), dodać śmietanę i wymieszać, konsystencja tego sosu ma być niezbyt gęsta. Jeśli wyszło sosu zbyt mało, to dodajemy jeszcze majonezu i śmietanki. Na koniec dodajemy koperek (może być suszony). Odcedzony kalafior polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

garnek, miseczka, łyżka, durszlak

Uwagi:

Najlepiej, by kalafior był ciepły w chwili podawania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorMonika

Kalafiorek: Podobne przepisy

Powiązane Tematy