Składniki:
Kalafior, śmietana (najlepiej 30%), majonez, czosnek, koperek. Ilość majonezu i śmietany zależy od tego, jak dużo sosu ma powstać.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, musi być miękki, ale nie rozpadający się. Ząbek czosnku (można więcej, jeśli ktoś preferuje) obrać, pokroić w malutką kosteczkę i rozgnieść łyżką w miseczce (ewentualnie przecisnąć przez rozdabniacz), dodać majonez (około 3 łyżek stołowych na początek), dodać śmietanę i wymieszać, konsystencja tego sosu ma być niezbyt gęsta. Jeśli wyszło sosu zbyt mało, to dodajemy jeszcze majonezu i śmietanki. Na koniec dodajemy koperek (może być suszony). Odcedzony kalafior polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami.
Potrzebne przybory:
garnek, miseczka, łyżka, durszlak
Uwagi:
Najlepiej, by kalafior był ciepły w chwili podawania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |