Składniki:
Makaron spagetti (grubszy, tzw. linguine), natka pietruszki, sól, 125 ml białego wina, ryba miecznikowata ok. 30 dag, 3 pomidory lub 40 dag pomidorów koktajlowych, oliwa, czerwona cebula.
Jak przyrządzić?
Do osolonej wody wrzucamy makaron, gotuje się ok. 12 minut, a w tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, ok. 1/3 szklanki, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, musimy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wrzucamy cebulkę pokrojoną w plasterki. Po ok. 2 minutach od wrzucenia cebulki dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę (w przypadku pom. koktajlowych kroimy je na cztery ćwiartki wzdłuż, nigdy w poprzek). Po wrzuceniu pomidorów wrzucamy pokrojoną w kostkę rybę - jeśli chodzi o rybę, powinna to być ryba z gatunku miecznikowatych, ale to nie jest regułą. Smażymy rybę ok. 3 minut. Teraz czas powinien wynieść ok. 9-10 minut od wsypania pietruszki do końca smażenia ryby - to jest bardzo ważne! Makaron jeszcze powinien gotować się ok. 2-3 minut, a do patelni dolewamy wino - białe! i smażymy wszystko na dużym ogniu 2-3 minuty.Makaron odcedzamy dobrze i wsypujemy na patelnię, mieszając razem ze składnikami.Smacznego!
Potrzebne przybory:
Duża głęboka patelnia/imbryk, wysoki garnek ok. 5 litrów
Jak podawać?
Podzielić na 3 porcje, można polać słodką śmietaną 30% i posypać parmezanem.
Uwagi:
Jest to danie włoskie, więc bardzo smaczne, ale przy okazji bardzo tłuste i smażone...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | Sławek_25l - Krosno |