Składniki:
dwie pietruszki, dwie marchewki, kawałek (nieduży) selera, żeberko wędzone, boczek wędzony, kiełbasa biała lub podwędzana, cebula, żurek z woreczka lub własnej roboty zakwas żurkowy, główka czosnku, majeranek, pieprz, sól, vegeta.
Jak przyrządzić?
Gotujemy w wodzie warzywa i żeberka, boczek. Kiedy wszystko jest miękkie, wlewamy żurek i zagotowujemy. Na patelni zarumieniamy kawałek boczku wędzonego i cebulę. Dodajemy do gotującego się żurku podpieczony boczek i cebulę. Następnie wyciskamy czosnek i posypujemy majerankiem gotowy żurek.Smacznego!
Jak podawać?
W zależności od upodobań można do żurku dodać kiełbasę białą lub podwędzaną. Dobrze smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym chlebem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Dorot |