Składniki:
Masa:
1 litr wody,
3 żółte budynie,
3 cytryny,
2 kostki tłuszczu; ,
3 jajka,
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody,
200 g cukru pudru. Biszkopt.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. Budynie wymieszać w 1/2 szkl. wody i ugotować w pozostałej ilości wody i soku z cytryn. Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, dodać 3 żółtka, powoli dodawać masę budyniowo-cytrynową. Białka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać do masy, zetrzeć skórki z 2 cytryn i dodać do masy, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Smacznego!
Uwagi:
Do ciasta można ugotować galaretki o smaku cytrynowym. Wtedy ciasto wygląda dużo lepiej, ale to zależy od gustu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Gabi |