Sk艂adniki:
0,5 l krem贸wki, 0,5 fili偶anki mocnej kawy rozpuszczalnej, 1 tabliczka czekolady deserowej, 1 kieliszek likieru kawowego, 2 opakowania fix Oetkera,
sp贸d kruchy, 100 g margaryny, 200 g m膮ki, 10 dag cukru pudru, 2 偶贸艂tka, 2 blaty biszkoptowe, 1 krem waniliowy
Jak przyrz膮dzi膰?
Krem贸wk臋 zagotowa膰, doda膰 kaw臋, czekolad臋 i likier, energicznie mieszaj膮c. Pozostawi膰 do wych艂odzenia w lod贸wce, najlepiej na ca艂膮 noc.Z margaryny, cukru, 偶贸艂tek i m膮ki zagnie艣膰 ciasto, roz艂o偶y膰 na okr膮g艂膮 blaszk臋 do tort贸w i upiec w temp. 180 stopni przez 15 min. Pozostawi膰 do wych艂odzenia. Krem贸wk臋 ubi膰 z fiksem, cz臋艣ci膮 kremu posmarowa膰 kruchy sp贸d, na to wy艂o偶y膰 jeden biszkopt, nas膮czy膰 go likierem, posmarowa膰 kremem. Przykry膰 drugim biszkoptem, nas膮czy膰 go likierem, udekorowa膰 kremem waniliowym (przepis na opakowaniu), posypa膰 gorzkim kakao.
Potrzebne przybory:
miska, rondelek, mikser
Jak podawa膰?
Na zimno, prosto z lod贸wki.
Uwagi:
Bardzo trzeba uwa偶a膰 na krem贸wk臋, 偶eby nie wykipia艂a i nie przypali艂a si臋.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | bardzo kaloryczne |
Autor | BUNIA |