Składniki:
Ciasto:
kostka margaryny (najlepiej Palma), szklanka cukru, 4 łyżki kakao, 6 łyżek wermutu lub martini, 2 łyżki wody, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1,2 kg sera twarogu, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki grysiku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 1,2 kostki margaryny (Palmy), można jeszcze dodać cukier waniliowy bądź jakiś aromat.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Rozpuszczamy w garnku margarynę, dodając cukier, kakao, wodę i winko. Odstawiamy, żeby przestygło. Po ostygnięciu dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy, na końcu dodaje się pianę z ubitych białek, delikatnie mieszając. Masa serowa:Ser, cukier puder, żółtka, grysik, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy miksujemy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, oczywiście delikatnie mieszając. Ciemne ciasto wylewamy na blaszkę i na nie kładziemy kupkami ser - najlepiej dużą łyżką. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. C.
Jak podawać?
Wierzch ciasta można polać jakąś polewą :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | atomika |