Składniki:
jabłka (co najmniej 3 duże),
banan (co najmniej jeden duży),
mandarynki,
brzoskwinia,
winogrona,
grubo posiekane migdały lub płatki migdałowe (mogą być też inne orzechy),
jeśli ktoś lubi, może dodać jeszcze: kiwi, truskawki, ananas, grejpfrut lub inny owoc,
jogurt (smak wg uznania) lub bita śmietana (w stylu śnieżka, nie w aerozolu ani ubita ze śmietany!)
Jak przyrządzić?
Część jabłek zetrzeć na mus na tarce (można również zetrzeć banana). Resztę jabłek pokroić na ćwiartki i ćwiartki na mniejsze części. Banana pokroić w talarki, mandarynki obrać i "oskubać" z białych "nitek", brzoskwinie obrać ze skórki (niekoniecznie), pokroić na ćwiartki i ćwiartki na mniejsze części. Winogrona podzielić na pół i delikatnie wyciągnąć pestki (uważać, aby miąższ nie wyszedł), dosypać migdały i dodać jogurt/ bitą smietanę i delikatnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
tarka, ewentualnie mikser do ubicia śmietany w proszku
Jak podawać?
Podawać schłodzoną. Jeśli ktoś lubi, może przegryzać jakimś pieczywkiem.
Uwagi:
Dla osób dbających o linię doradzam jogurt w wesji light, śmietanę w wersji light dr Oetker, zamiast migdałów płatki, np. musli, zwykłe kukurydziane lub fitness.Przepis można zmodyfikować i zrobić deser lodowy, dodając kilka kulek lodów (wtedy ta sałatka zmieni się w sos :D) lub lekko stopione lody wymieszać zamiast jogurtu/śmietany.Gorąco polecam na gorące dni!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od ilości produktów |
Kaloryczność | malutka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Słodka jabłotka :P |