Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki, olej lub smalec, mleko, woda, pół kosteczki drożdży, sól, cukier. Nadzienie: ser żółty (dużo), dobry keczup (jaki lubisz, można samemu zrobić sos z ziołami), boczek dobrze wędzony.
Jak przyrządzić?
Wymieszać 3 szkl. mąki, trochę ciepłego mleka, cukru, drożdże, poczekać, aż wyrosną. Dodać resztę mąki, olej, ok. 5 łyżek oleju albo smalcu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce - niech wyrośnie. Dużą blachę posmarować olejem, wyłożyć ciastem, na ciasto sos, dużo, dużo sera, pokrojony w plastry boczek, można pod boczek posypać trochę majeranku.
Potrzebne przybory:
miska do wyrobienia ciasta, duża blacha
Jak podawać?
Na gorąco, ale zimna też niczego sobie!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kollka |