Składniki:
puszka krojonych pomidorów (najlepiej obranych ze skórki), puszka czerwonej fasoli, kiełbasa, cebula, kostka rosołowa, szczypta ziół prowansalskich, mnóstwo czerwonej ostrej papryki, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz słoiczek Chio Salsa (dip do chipsów) - najlepiej "hot", najostrzejsza
Jak przyrządzić?
Do wywaru (warzywny lub z kostki rosołowej), dodajemy puszkę pomidorów i fasoli, liść laurowy, ziele angielskie.W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i zeszliwiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (zwyczajna, śląska, podlaska - jak kto lubi), po podpieczeniu dodajemy mnóstwo czerwonej, ostrej papryki w proszku.Gotowe, podsmażone składniki dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia.Na koniec do smaku dodajemy kilka łyżek Chio Hot Salsa.Do zupy na końcu można dodać kwaśnej śmietany (wymieszanej z odrobiną mąki, tak aby nie powstały grudki).Pomidorowa salsa jest frywolną fantazją na temat węgierskiej zupy, ma być ostra, pikantna, paprykowa oraz gęsta.
Uwagi:
Zupę można serwować z kartofelkami, my jednak lubimy z pajdą razowego chleba z masłem, posypanego startym żółtym serem i przybranego listkiem świeżej bazylii. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gosia&bartek |