Składniki:
Omlet:
2 czubate łyżki mąki zwykłej,
1 łyżka mąki krupczatki,
2 białka,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżka oleju,
odrobina mleczka skondensowanego niesłodzonego (np. z Gostynia) lub zwykłej śmietany 18%,
aromat waniliowy.
Nadzienie:
powidła śliwkowe, cynamon.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na bardzo gęstą pianę. W osobnym kubeczku rozrobić żółtko z mąką, cukrem i kakao. Dolać niewielką ilość mleczka zagęszczonego, oleju i aromatu, tak by powstała gęsta, lejąca się masa. Powoli wlewać ją do ubitego białka, delikatnie mieszając. Wylać na dobrze rozgrzaną patelnię, usmażyć. Posmarować powidłami, posypać cynamonem, złożyć na pół.Smacznego:)
Potrzebne przybory:
Na pewno je masz;)
Uwagi:
Mnie urzekły śliwki z cynamonem, ale zamiast powideł można użyć czego dusza zapragnie, byle było słodkie:) Polecam krem orzechowy + dżem porzeczkowy lub pomarańczowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Jezz |