Składniki:
kalafior,
2 główki brokułów,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
szklanka mleka,
ser żółty
Jak przyrządzić?
Kalafior i brokuły umyć i podzielić na różyczki. W sporym garnku zagotować wodę z solą i włożyć kalafior, po 5 minutach dodać brokuły i gotować ok. 10-15 minut. Warzywa odcedzić i przelać zimną wodą, zostawić wywar z warzyw. W garnku należy stopić masło i dodać mąkę, stale mieszając. Gdy całość nabierze złocistego koloru, wlewać powoli wywar z warzyw (ok. 2 szklanek) i stale mieszać, aby nie powstały grudki. Następnie dodać mleko i przyprawić wedle gustu do smaku, zagotować przez chwilę. Polecam dodać sporo czosnku :). Warzywa wyłożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. 15 minut.
Jak podawać?
Nalepiej podawać z ciepłymi grzankami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Arisa |