Składniki:
250 ml bulionu (może być z kostki),
dwa twarożki z ziołami po 150 g (np. Hochland Almette lub Kanapkowy),
ok. 250 g łososia surowego lub wędzonego,
ok. 250 g krewetek (lepsze są duże, ale koktajlowe też wystarczą),
1 mała cebula,
sok z cytryny,
1 duży ząbek czosnku,
ryż,
brokuły
Jak przyrządzić?
Łososia pokroić w plasterki (ok. 5 mm) i odłożyć razem z krewetkami na telerz, następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zagotować bulion, a następnie dodać twarożki i mieszać aż do rozpuszczenia. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na małym ogniu podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać łososia, krewetki i podsmażyć. Na koniec dolać sos ziołowy i gotować ok. 5 min. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać z ryżem i gotowanymi brokułami.
Uwagi:
Uwaga!Łosoś jest rybą słoną, więc należy uważać, by doprawiając, nie przesolić. Radzę doprawiać na sam koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi bardzo gęste sosy, należy wtedy wziąć jeszcze dodatkowo jeden lub dwa twarożki.Jest to potrawa stosunkowo droga ze względu na cenę krewetek i łososia, ale uważam, że godna wypróbowania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | mio |