Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka sody.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki miodu.
Krem:
1 litr mleka,
kostka margaryny,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 cukry waniliowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki zagnieśś. Podzielić na 2 części, jedną część upiec (około 20 minut), drugą część ciasta wyłożyć na blachę i na wierzch wlać masę orzechową.Masa orzechowa: wszystkie składniki rozpuścić, na końcu dodać orzechy, wymieszać, wlać na ciasto. Piec 20 minut.Krem: ugotować ze składników budyń. Gorącym budyniem przełożyć ciasto.Układać po kolei: ciasto, krem, ciasto z masą orzechową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Bonia |