Składniki:
3 kg papryki, 6 cebul, 1 puszka ananasa.
Zalewa: 3/4 szkl. octu, 1 szkl. oleju, 1 łyżeczka pieprzu, 10 łyżeczek cukru, 3/4 słoika małego koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Ananas wyjąć z puszki, odcedzić, pokroić w kostkę.Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę i posypać 1 łyżeczką soli (ananasa nie). Odstawić na 2 godziny.Wszystkie składniki zalewy zagotować, wlewając do tego sok z ananasa.Paprykę z cebulą wyjąć z solanki, odsączyć i włożyć do gotującęj się zalewy. Gotować 10 min. Włożyć pokrojony ananas i pogotować 5 min. Gorące wkładać do słoika, dobrze zakręcić i owinąć w koc. Jak słoiki będą zimne, schować.
Jak podawać?
Podawać z ryżem. Można dodać kawałki wędliny i będzie a la leczo.
Uwagi:
W zależności od smaku i zasobności kieszeni można dać więcej ananasa i cukru, ale niekoniecznie. Nie gotować na dużym ogniu, aby składniki nie były rozgotowane. Przestrzegać podanego czasu gotowania.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 słoiki |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | julia |