Składniki:
Ciasto:
ok. 2,5 szklanki mąki pszennej,
woda,
surowe żółtko,
sól.
Farsz:
2 op. mrożonego szpinaku,
2 op. sera feta,
czosnek,
ok. 15 dag orzechów włoskich.
Sos:
Masło, mąka, bulion, zioła, starty żółty ser, śmietana.
Jak przyrządzić?
Ciasto:mąkę wymieszać z bardzo gorącą wodą, na początku pomogając sobie widelcem lub nożem (ale polecam raczej nóż), później zagniatamy ręcznie. Kiedy będzie jeszcze bardzo lepkie, dodać szczyptę soli - pod koniec żółtko. Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i kolor, odchodzić od rąk, ale nie może być zbyt twarde! W razie potrzeby dodajemy trochę mąki (za lepkie) lub wody. Farsz:rozmrożony szpinak odciskamy z wody, wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego rondla z rozpuszczonym masłem, mieszamy, zostawiamy bez przykrycia na małym ogniu. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną fetę oraz czosnek (ilość wg smaku) utarty z odrobiną fety, dokładnie mieszamy, aby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy do smaku (polecam zioła prowansalskie i biały pieprz - odradzam sól, feta jest słonym serem) oraz posiekane orzechy włoskie. Kiedy masa bardzo zgęstnieje, jest już gotowa - dla pewności można jeszcze za pomocą sita o drobnych oczkach odcisnąć nadmiar wody.Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, dokładnie zaklejamy. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, delikatnie mieszając - pierogi są gotowe 3-4 minuty od wypłynięcia.Sos:W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zanim mąka się zrumieni, wciąż mieszając, dodajemy rosół. Po zagotowaniu całości dodajemy przyprawy do smaku - również polecam zioła prowansalskie i pieprz ziołowy - oraz utarty żółty ser. Po rozpuszczeniu sera całość zabielamy uprzednio zahartowaną śmietaną.Gotowe pierogi polewamy sosem.Smacznego!
Jak podawać?
Koniecznie gorące - zimny sos jest niedobry.
Uwagi:
Ponieważ ser feta jest sprzedawany w różnej wielkości opakowaniach, a i indywidualne upodobania są różne, radzę dodawać go stopniowo - sprawdzając smak całości.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Daria |