Składniki:
Biszkopt: 4 jaja, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 2 jaja, 1 kostka margaryny Kasia, 1 szkl. cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 400 g kwaśnej śmietany 18%, 50 g żelatyny, 1/2 l mleka.
Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, 3 galaretki (truskawkowa, pomarańczowa, cytrynowa).
Jak przyrządzić?
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i nadal ubijać. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach około 20-35 cm. Ciasto piec około 30 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe przekroić na dwa placki. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i zwinąć w roladkę, owinąć folią i wstawić do lodówki. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku (nie gotować!), ostudzić. Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch, dodać całe jaja. Nadal ucierając, dodawać po łyżce śmietany. Na koniec połączyć z ostudzonym mlekiem. Do masy dodać dwie pokrojone w kostkę galaretki i wyłożyć na biszkopt. Roladkę pokroić na 15 kawałków i poukładać je na wierzchu, lekko wciskając w masę. Zalać galaretką cytrynową i wstawić na 1 godz. do lodówki. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej kroić tak, żeby każdy kawałek załapał się na roladkowego ślimaczka.
Uwagi:
Oczywiście można użyć innych smaków galaretek i dżemu, a do masy dodać owoce, czekoladę, bakalie itp.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | MAGDA M. |