Składniki:
2 filety z kurczaka lub jeden podwójny,
1 kg ziemnaków - najlepiej młodych,
1 brokuł,
1 pęczek szparagów (wystarczy kilka sztuk),
2 ogórki zielone,
1 marchewka,
2 serki Bieluch lub jeden jogurt naturalny (gęsty),
świeża bazylia, szczypior chiński,
czosnek,
sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek,
przyprawa curry.
Jak przyrządzić?
Kurczak:fileta myjemy i kroimy każdy na połowę, zgniatamy 2-3 ząbki czosnku i dodajemy do kurczaka, wkładając w nacięte małe rowki, posypujemy przyprawą curry i lekko solimy. Wkładamy do parowara na 15 minut.Warzywa:brokuły myjemy,ze szparagów obieramy cieniutką warstwę włókien, najlepiej obieraczką do ziemniaków, odcinamy końcówki.Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę,marchewkę obieramy i kroimy w półksiężyce.Wszystko wkładamy do parowara i czekamy jakieś 10 do 15 minutek:)W tym czasie przygotowujemy sos:Bielucha wkładamy do miseczki, zgniatamy do tego 6 ząbków czosnku, lekko solimy, dodajemy pieprz, łyżkę oliwy, mieszamy i na końcu dodajemy starte na najmniejszych oczkach w tarce ogórki i gotowe:)
Potrzebne przybory:
zgniatacz do czosnku, tarka, nóż, deska do krojenia, miska na sos
Jak podawać?
Po wyjęciu na samym środku układamy kurczaka, naokoło układamy ziemniaki, w środek kurczaka układamy brokuły, zaś po bokach po 2 sztuki szparagów, naokoło talerza układamy marchewkę pociętą w półksiężyce. Kurczaka polewamy sosem, przystrajamy kilkoma listakmi bazylii oraz stawiamy na sztorc dwa pędy szczypioru chińskiego. Szczypior również możemy posiekać i przyozdobićnim co drugą marchewkę:)Życzę smacznego:)
Uwagi:
Warzywa możemy lekko posolić, ale nie jest to konieczne, po wyjęciu z parowara mają one wyjątkowy aromat, więc dodanie czegokolwiek mogłoby zepsuć smak potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | martitta |