Składniki:
cukinia/kabaczek, sól, mąka, bułka tarta, jajka, olej
Jak przyrządzić?
Kabaczek/cukinię obrać ze skórki (jeśli młode i miękka skórka, to w sumie nie trzeba), pokroić na plastry grubości około 1 cm, wyjąć gniazda nasienne (jeśli młode i miękkie pestki, to też nie trzeba), posolić. Resztę przygotować jak na schabowe, czyli na talerzykach mąka, jajko roztrzepane z odrobiną soli i bułka. Cukinia/kabaczek nie mogą długo leżeć posolone, bo się robią za słone, a w dodatku zbyt miękkie po usmażeniu - to bardzo ważne, bo to, czy danie będzie naprawdę pycha, zależy w dużej mierze od wyczucia! Więc następnie obtaczać koła (ale lepiej poprzecinać na półksiężyce - wtedy się więcej na patelni zmieści) kolejno w mące, jajku i bułce i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć, aż kabaczek będzie miękki - co sprawdzamy widelcem.
Potrzebne przybory:
patelnia, talerzyki itp.
Jak podawać?
Po usmażeniu gotowe do jedzenia, ale długo są gorące w środku, więc trzeba uważać. Mnie smakują też na zimno, jeśli nie są zbyt nasiąknięte olejem.
Uwagi:
Jestem mistrzem domowym w smażeniu tej potrawy, naprawdę można rozmaite zrobić z tego danie - co zresztą zależy też od samego warzywa, bo inaczej smakuje młody kabaczek, a inaczej stary (ja osobiście bardziej lubię stare, bo są słodkawe - chociaż wtedy się trzeba męczyć ze zdrewniałą skórką, żeby ją obrać). Lepiej nie kłaść na nie dość rozgrzany olej, bo wtedy strasznie nim naciągnie. Ale w ogóle: pychota - ja mam cały sierpień co roku kabaczkowy:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | duża |
Autor | Ruda |