Składniki:
szprotki w oleju - puszka, tuńczyk w sosie własnym - puszkab, wędzona makrela, parmezan, kilka ząbków świeżego dorodnego białego czosnku 2-3 łyżeczki oliwy, szczypiorek
Jak przyrządzić?
W trzech osobnych miseczkach rozdrabniamy widelcem: makrelę wędzoną, tuńczyka oraz szprotki wędzone. Do miseczki z makrelą i do tej z tuńczykiem (o ile nie jest to tuńczyk w oleju) dodajemy troszeczkę oliwy, a do wszystkich miseczek zmiażdzony czosnek. Do miseczki ze szprotką i tuńczykiem dodajemy także parmezanu. Do miseczki z makrelą opórcz czosnku dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Można dodać jajko lub twarożek.
Potrzebne przybory:
widelec, wyciskarka do czosnku
Jak podawać?
Podajemy wraz z gorącymi grzankami lub świeżym chrupiącym pieczywem oraz z masełkiem :) Mniam :)
Uwagi:
Jest to przepis na dwie pyszne pasty do chleba nadające się fenomenalnie do grzanek, jak i do zwykłego chleba. Proste w przygotowaniu i pewne, jesli chodzi o sukces kulinarny, czyli zadowolone podniebienia tych, któzy będą te pasty wraz z chlebkiem czy grzanką spożywać :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mańka |