Składniki:
4 jajka, 1 szkl. cukru brązowego, olejek migdałowy, 4 średnie jabłka, 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej razowej, cynamon, pół kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Utrzyj jajka z cukrem, dodaj proszek, olejek, dalej ucieraj, potem dodaj mąkę, cynamon, roztopione masło. Wszystko zmiksuj. Wylej na średnią formę, obsypując ją uprzednio bułką tartą i połóż na cieście pokrojone jabłka. Posyp jeszcze troszkę cukrem i piecz w 180-200 st. C około 30 min.
Uwagi:
Zaznaczam, że ciasto nie urośnie zbyt dużo, ponieważ jest z mąki żytniej razowej, ale jeżeli ktoś je zdrowo i lubi smak ciemnej mąki, to polecam!Pozdrawiam i życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aga-tha |