Składniki:
ziemniaki stare (!), mąka ziemniaczana, mąka pszenna, 1 jajko, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ziemniaki (koniecznie stare) ugotować, przestudzić i zmielić w młynku lub utłuc dokładnie (jak jeszcze są ciepłe). Ugnieść ziemniaki na zbitą masę na dnie naczynia, podzielić na 3 części. 1/3 wyjąć łyżką na osobny talerzyk, a powstałe miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną do wysokości pozostałych ziemniaków. Dodać ziemniaki z talerzyka, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie dłonią na jednolitą masę. Masa będzie się kleić do dłoni, ale powinna być plastyczna (jak przy kopytkach). Przy użyciu mąki pszennej wyrabiać kuleczki o średnicy monety 5 złotych, lekko spłaszczyć, zrobić w środku wgięcie palcem. Zagotować wodę z solą, do gotującej się wody wrzucać kluski, gotować ok. 2 min po wypłynięciu na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową do miski lub na talerz.
Jak podawać?
Potrawę podaje się najczęściej z sosami mięsnymi, z roladami, z pieczenią, z kurczakiem w sosie. Można też podawać z cebulką usmażoną i skwarkami.
Uwagi:
Bardzo ważne jest, by używać starych ziemniaków, ponieważ ciasto na młodych ziemniakach będzie się lało i nie będzie można zrobić klusek. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, nie będzie można uformować klusek, można dodać mąkę pszenną, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kluski najlepiej układać przed gotowaniem na lnianej ściereczce lub na blacie wysypanym mąką, tak jak pierogi lub kopytka. Jeśli gotuje się kluski dla większej ilości osób, można poszczególne partie wyciągać do miski, przelewać odrobiną oleju, żeby się nie posklejały (trzeba poruszać miską co jakiś czas) i przykryć talerzem, by nie wystygły.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | canis |