Sk艂adniki:
Ciasto: 2 szklanki mleka, 1-1,5 szklanki m膮ki pszennej, szczypta soli, odrobina cukru, 2 jajka.
Nadzienie: salami, ser, cebulka, kukurydza, papryka,
przyprawy: Delikat Knorra, s贸l, majeranek, oregano, bazylia, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Przygotowa膰 ciasto na nale艣niki - wymiesza膰 jajka z cukrem, sol膮, mlekiem i m膮k膮. Wszystko dok艂adnie wymiesza膰 mikserem (wtedy ciasto b臋dzie puszyste). Ciasto powinno mie膰 p艂ynn膮, ale niezbyt g臋st膮 konsystencj臋.Rozgrza膰 patelni臋 (najlepiej teflonow膮, bo wtedy nie potrzeba t艂uszczu). Nast臋pnie wla膰 cz臋艣膰 ciasta (aby utworzy膰 cienki nale艣nik) i na g贸rn膮 stron臋 (bez przewracania) na艂o偶y膰 nadzienie i posypa膰 przyprawami. Po na艂o偶eniu nale偶y zgi膮膰 ciasto, tworz膮c p贸艂kole. Nadzienie najlepiej na艂o偶y膰 tylko na po艂ow臋 placka, gdy偶 u艂atwi to z艂o偶enie go na patelni. Chwilk臋 jeszcze przyrumieni膰 ciasto, 偶eby mia艂o z艂ocisty kolor (mamy wtedy pewno艣膰, 偶e w 艣rodku b臋dzie upieczone). Mo偶na podawa膰 z sosem (np. cebulowym).
Potrzebne przybory:
patelnia (najlepiej teflonowa), mikser, n贸偶, 艂opatka do przewracania nale艣nik贸w
Jak podawa膰?
Proponuj臋 podawa膰 z sosem cebulowym lub do spaghetti.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 2-3 |
Przybli偶ony koszt | 6 z艂 |
Autor | Kwiatoosiek |