Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 łyżeczki masła,
500 g mieszanki warzyw (mrożonych),
sól,
pieprz,
papryka słodka,
curry,
2 łyżki oleju
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka przepołowić, natrzeć solą, przyprawami i olejem. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym (brytfannie) wysypać dno zamrożonymi warzywami (delikatnie je posolić i oprószyć pieprzem). Piersi kurczaka ułożyć na warzywach, w środek włożyć po pół łyżeczki masła. Piec 30-45 min (w zależności od wielkości piersi) w temp. 180-200 stopni.
Jak podawać?
Podawać z dzikim ryżem lub ziemniaczkami z wody.
Uwagi:
Do przyrządzania tej potrawy świetnie nadają się mieszanki warzyw zawierające kukurydzę i paprykę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Sarna |