Składniki:
piękny filet z łososia,
świeży koperek,
oliwa z oliwek,
jogurt naturalny niesłodzony ok. 200 ml,
sól i pieprz,
dojrzała cytryna,
1 kg małych młodych ziemniaczków,
słoiczek czarnych i zielonych oliwek.
Jak przyrządzić?
Piękny filet z łososia pokroić na mniejsze porcje, jeśli jest duży. Wycisnąć sok z cytryny, zachowując ok. 2-3 plastry do przybrania. Rybę skropić sokiem i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Umyć i ewentualnie obrać małe młode ziemniaczki, ugotować je w osolonej wodzie, uważając, aby sie nie rozpadły podczas gotowania. Umyć koperek i odciąć twarde łodygi, posiekać, odłożyc ok. 2 łyżek koperku do przybrania. Rybę opłukać z nadmiaru soku, obficie posypać pieprzem i posolić wedle smaku. Włączyć grill elektryczny lub rozpalić węglowy, na nagrzany grill kładziemy porcje ryby skropionej obficie oliwą z oliwek. Obsmażamy ok. 5 min z każdej strony w zależności od grubości filetu, na grillu węglowym należy użyć folii aluminiowej do pieczenia i piec troszkę dłużej. W międzyczasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sól i odrobinę soku z cytyny oraz posiekany koperek. Ugotowane ziemniaczki kroimy na połówki i układamy na talerzu, posypujemy dla dekoracji koperkiem, układamy obok upieczoną porcję ryby i polewamy obficie sosem jogurtowo-koperkowym, na talerz dodajemy również kilka czarnych i zielonych oliwek przekrojonych na pół.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Achemiczka |