Składniki:
mięso mielone indycze,
1 kg ziemniaków,
0,5 kg marchewki,
papryki: (czerwona, żółta, zielona),
30 dag pietruszki w korzonku,
natka pietruszki,
koperek,
zioła (w zależności co kto lubi),
1 seler mały,
3 pomidory,
0,5 kg pieczarek,
sól,
pieprz,
majeranek,
sos pomidorowy
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować na parze.Wszytkie warzywa umyć i pokroić dość drobno w paseczki. Pieczarki sparzyć i pokroić w paceczkę, Wszystko gotujemy na parze około 35-45 minut. Wywar z mięsa mielonego można dodać do sosu pomidorowego. Wykładamy na talerze ziemniaki, na nie warzywa, a na samą górę po łyżce mięsa, a na mięso wylewamy sos pomidorowy, posypujemy natką pietruszki i koperkiem.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, garnek do gotowania na parze
Jak podawać?
Najpierw rozkładamy na talerze ziemniaki, na nie warzywa, a na końcu mięso, (ziemniaki płasko do obrzeży talerza, warzywa kładziemy tak, aby było widać obrzeże ziemniaków, a mięsa jeszcze mniejszą ilość, żeby było widać warzywa). Polewamy sosem po całości i dekorujemy pietruszką i koperkiem. Można nie polewać sosem, tylko postawić go w sosjerce na stole.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agata |