Składniki:
2 brokuły,
1 małe opakowanie słonecznika łuskanego,
1 małe opakowanie śmietany,
1 mała łyżeczka masła,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy na parze.Słonecznik wysypujemy na patelnię i prażymy do uzyskania złotego koloru, następnie rozdrabniamy słonecznik na drobny proszek, najlepiej zawijając w ściereczkę i wałkując wałkiem do uzyskania drobnej mączki. Tak rozdrobniony słonecznik ponownie wysypujemy na patelnię ustawioną na wolnym ogniu i dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Kiedy wszystko lekko zgęstnieje, mamy gotowy sos. Następnie wcześniej ugotowane brokuły polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |