Kluski na parze z sosem jagodowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ciasto: mąka, mleko, drożdze, odrobina soli, cukier, skórka z otartej cytryny,
sos: jogurt, jagody, cukier

Jak przyrządzić?

Szklankę mleka zagrzać na gazie, dodać 4 łyżki mąki i 4 łyzki cukru oraz 50 g drożdzy świeżych, odczekać, aż wyrośnie, dodać mąki, ile zabierze zaczyn, dodać startą skórkę z cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem. Tak przygotowane ciasto wyrobić, po czym odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kulski szklanką, zostawić do wyrośnięcia, po czym gotować na parze.Sos: zozgnieść półtorej szklanki jagód z cukrem, dodać jogurt, dodać szklankę całych jagód,sosem polewać gorące uparowane kluski.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Porcje5
Autoralicja

Kluski na parze z sosem jagodowym: Podobne przepisy

Kluski na parze z sosem jagodowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy