Składniki:
ciasto: mąka, mleko, drożdze, odrobina soli, cukier, skórka z otartej cytryny,
sos: jogurt, jagody, cukier
Jak przyrządzić?
Szklankę mleka zagrzać na gazie, dodać 4 łyżki mąki i 4 łyzki cukru oraz 50 g drożdzy świeżych, odczekać, aż wyrośnie, dodać mąki, ile zabierze zaczyn, dodać startą skórkę z cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem. Tak przygotowane ciasto wyrobić, po czym odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kulski szklanką, zostawić do wyrośnięcia, po czym gotować na parze.Sos: zozgnieść półtorej szklanki jagód z cukrem, dodać jogurt, dodać szklankę całych jagód,sosem polewać gorące uparowane kluski.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Porcje | 5 |
Autor | alicja |