Składniki:
- 0,6 kg mięsa gulaszowego,
- 2 peperoni lub chili,
- 4 papryki (zielone, żółte),
- 4 cebule (duże),
- 1 puszka pomidorów,
- 3-4 ziemniaki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- pieprz, sól, olej, papryka słodka w proszku, KMINEK,
- szklanka czerwonego wytrawnego wina.
OPCJONALNIE:
- 1 kabaczek lub cukinia,
- 2-3 marchewki,
- 1 pietrucha,
- 1 seler.
Jak przyrządzić?
Kroimy w kostkę:
- mięso,
- ziemniaki,
- cebulę,
- kabaczek (dość pokaźna kostka).
Paprykę kroimy w paski a czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę. Po podsmażeniu dodajemy paprykę w proszku, czosnek, mieso i podsmażamy. Następnie podlewamy winem i ewentualnie wodą, dusimy aż mięso lekko zmięknie.Przekładamy do garnka.
Dalej dajemy: paprykę, pomidory, ziemniaki no i resztę przypraw, podlewamy małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Całość powinna być gęsta, i pachnąca papryką i kminiem.
Potrzebne przybory:
DUŻY GARNEK, patelnia i coś do mieszania.
Uwagi:
Jęsli dodajemy marchew, pietruchę i seler to razem z ziemniakami. Kabaczka dodaję pod sam koniec gotowania by się nie rozgotował. Czasami dodaję fasolę czerwoną z puszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | ŁYSY |