Składniki:
- pół czerstwego chleba,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki obranego, uprażonego słonecznika,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Chleb kroimy na kromeczki, lub rwiemy. Maczamy go w mleku i odciskamy. Możemy go przepuścić przez maszynkę, ale można też rozgnieść w dłoniach, by uzyskać "masę chlebową". Dodajemy jajka, pestki słonecznika oraz sól i pieprz (według uznania). Wszystko razem ugniatamy, formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
czyste ręce ;-)garnek do przygotowania kotletów (lub głębsza miska, salaterka), patelnia do smażenia, patka do przewracania kotletów ;-)
Jak podawać?
Kotleciki są pyszne z surówkami, gotowanymi warzywami, sezonowymi grzybkami...
Uwagi:
Zamiast czerstwego chleba, można użyć świeżego, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co nam zostaje w kuchni (propozycja dla oszczędnych gospodyń i biednych studentów ;-) ).Słonecznik proponuję kupić łuskany, mała paczuszka kosztuje ok 1 zł.Do masy na kotlety możemy też dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 roztarte średnie cebule.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Lida |