Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka,
- pół szklanki cukru pudru,
- 50 dag mąki tortowej,
- 25 dag margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- pół litra śmietany kremówki (36%),
- pół szklanki cukru pudru,
- opakowanie śmietanfiksu (lub 2).
Jak przyrządzić?
CIASTO:Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki w prostokątnej blaszce około 20 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni.Krem:Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i paczką śmietanfiksu.Po przestudzeniu przekładamy ciasto kremem.prosze uważac bo ciasto jest bardzo kruche. PRZYGOTOWANIE KARMELU Do garnka wkładamy puszkę słodkiego, skondensowanego mleka. Zalewamy ją wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy puszkę z wody i otwieramy. Łyżką rozsmarowujemy gorący karmel na placku. Na wierzchu sypiemy płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy to pod wpływem karmelu i masy, placki odpowiednio spulchnieją.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Szyszunia |