Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny.
Wsad: 0,5 kg jabłek, cynamon, goździki, baklaie.nasad: kostka masła.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta wymieszać, podzielić na dwie części. Masło wlożyć do zamrażalnika. Jabłka zetrzeć na grubej tarce albo pokroić na małe kawałki, wymieszać z cynamonem i bakaliami. Wysmarować masłem małą tortownicę, na dno wsypać połowę ciasta. Na to położyć masę z jabłek. Przykryć resztą ciasta. Na wierzchu równomiernie posypać masłem startym na grubej tarce lub drobno pokrojonym. Zapiekać w piekarniku /160*C/ ok. 1 godziny.
Uwagi:
Można jeść na ciepło i na zimno.
Wierzch można przed upieczeniem posypać płatkami owsianymi, kukurydzianymi albo siekanymi orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12-15 porcji |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Beta |