Składniki:
0,5 kg fasoli "Jaś",
25 dag wędzonego boczku,
ok. 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej),
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela ang.,
sól, maggi, czosnek, pieprz - do smaku,
łyżeczka majeranku,
1 łyżka smalcu i mąki na zasmażkę.
Jak przyrządzić?
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dolewamy wody i gotujemy fasolę dodając pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, liść laurowy i ziele ang. Gotujemy aż fasola będzie miękka i dodajemy cukier, sól, pieprz ,maggi i majeranek. Ze smalcu i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do fasolki. Na końcu dodajemy roztarty ząbek czosnku. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Ala |