Sk艂adniki:
12 dag masla, 200g nugatu, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 30 dag maki, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 5 dag kuwertury czekoladowej.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Miekkie maslo (jedna lyzke odlozyc) zagniesc z nugatem. Dodac jajko, cukier waniliowy i sol, wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie przesiac make z proszkiem do pieczenia i dodajac stopniowo do masy nugatowej zagniesc ciasto. Z ciasta uformowac kule, owinac ja w folie aluminiowa i wstawic na 3-4 godziny do lodowki.
2. Z ciasta ufomowac dlugi walek i podzielic go na ok. 80 czesci. Z kawalkow ciasta formowac waleczki o dlugosci 6 cm, a nastepnie rogaliki. Tak przygotowane rogaliki ulozyc na wysmarowanej blasze i wstawic do nagrzanego piekarnika. piec 10-15 min. w temperaturze 90C. Gorace zdejmowac z blachy przy pomocy szerokiego noza.
3. W kapieli wodnaj roztopic kuwerture czekoladowa i zanurzac rogi rogalikow. Ciastka odlozyc do calkowitego wyschniecia kuwertury.
Uwagi:
Jezeli maslo przeznaczone do utarcia na krem jest zbyt twarde, nalezy je wlozyc na krotko do kuchenki mikrofalowej (ustawic na rozmrazanie).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 390 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | ok. 80 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Martyna |